Добро утро!

Чаят и кафето са най-консумираните топли напитки в света. Можем да ги сравняваме, защото имат една и съща основна съставка: кофеинът.

Според мнението на специалистите максимално допустимото количество кофеин на ден трябва да не надвишава 400 мг за възрастни.

При бременните и хората, склонни към тревожност, това количество е 200 мг. Прекалено високата консумация на кофеин действа диуретично, повишава телесната температура и води до безсъние.

В дългосрочен план поемането на големи количества дневно - около 600 мг - повишава риска от остеопороза, както и от симптоми на стрес.

В същото време обаче, ако е в умерени количества, кофеинът има доказано благотворно влияние върху организма: намалява риска от рак на дебелото черво и камъни в бъбреците, подобрява спортните постижения и повишава плодовитостта.

Coffee, please

Кафето ни събужда, безспорен факт. Това, разбира се, се дължи на кофеина, който има свойството да активизира нервната система и да освобождава адреналина.

В последните години се доказа, че кафето има и антиоксидантни свойства, като класическото и безкофеиновото кафе съдържат еднакво количество антиоксиданти.

Ясно е, че ако сте любители на кафето, нищо не може да ви откаже от него. Добре е обаче да влизате в границите до 4 чаши дневно.

Тогава няма значение дали то е силно или слабо.

Tea time

Чаят съдържа почти два пъти по-малко кофеин от кафето, затова можем да го пием често без угризения. Повечето му хранителни съставки имат антиоксидантно действие.

Такива са полифенолите, както и някои сложни флавоноиди. Повишената консумация на тези съставки се свързва със защитата от сърдечносъдови заболявания, различни видове рак и остеопороза.

And the winner is...

Поне по отношение на здравето чаят води по точки. Съдържа по-малко кофеин и повече антиоксидантни вещества.

Черният и зеленият чай имат много сходен състав, тъй като се извличат от едно и също растение (Camelia Sinensis). Разликите помежду им се дължат на различната им преработка.

Колко кофеин има в чаша...

  • шварцкафе - 69-100 мг
  • нескафе - 65 мг
  • еспресо - 115 мг
  • черен чай - 20-45 мг (в зависимост колко минути го запарвате)
  • зелен чай - 35 мг

Сп. "Грация"